Klinik Psikoloji, insanların psikolojik sorunlarını tanımlamaya, tedavi etmeye ve önlemeye odaklanan bir branştır. Klinik Psikologlar, hastalarının davranış, düşünce ve hislerini anlamaya çalışır ve terapiler önerir. Terapiler, hastaların geçmiş deneyimleri, mevcut durumları ve gelecek hedefleri gibi faktörlere göre değişebilir. Klinik Psikologlar hastalarına kendilerini daha iyi hissetmelerini, daha iyi uyum sağlamalarını ve hayatlarını daha iyi yönetmelerini sağlamaya yardımcı olurlar.
Klinik Psikoloji Uzaktan Online Doktora Programı
Klinik Psikoloji Uzaktan Online Doktora, bir bireyin klinik psikolog olarak çalışmasını veya ilgili alanlarda araştırma yapmasını amaçlayan bir Doktora programıdır. Bu program, psikolojik teori, klinik uygulama, araştırma ve etik konuları gibi konuları içerebilir. Klinik Psikoloji Doktora programı, öncelikle mezunların klinik psikolog olarak çalışmasına hazırlanmasına yardımcı olmak üzere tasarlanmıştır.
Tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de hızlı bir toplumsal değişim, bilgi artması ve birikimi yaşanmaktadır. Bu değişim insanlarda ruhsal sorunları, bireyciliği, yalnızlaşmayı, yabancılaşmayı, iletişim sorunlarını da beraberinde getirmektedir.
Tüm bu durumlar için topluma uygun hizmet verecek, mesleksel yönden bilgili ve becerili, bağımsız karar alabilen, sorun çözebilen, bilgi üretebilen, araştırma yapma ve yayımlama yeteneği kazanmış, etik değerleri ve duyarlılığı gelişmiş, donanımlı elemanlara gereksinme vardır. Oysa Türkiye’de bu özellikleri taşıyan yeterli sayıda klinik psikolog yoktur. Klinik Psikoloji Doktora Programı bu amaçları gerçekleştirmeye yöneliktir.
Klinik Psikoloji Uzaktan Online Doktora Programının Amacı
Klinik Psikoloji Uzaktan Online Doktora Programı’nı tamamlayanların aşağıdaki özellikleri kazanmış olmaları amaçlanır:
1. Bilimsel düşünme biçimine sahip olma,
2. Bilimsel araştırma planlayıp uygulama ve yayımlama yeteneği kazanma,
3. Bilimsel makaleleri değerlendirme, meslektaşlarıyla bilimsel ve etik konularda iletişim kurabilme,
4. Psikoterapötik görüşme ilkelerini öğrenerek uygulama,
5. Psikopatolojik ve psikolojik değerlendirme yapabilme,
6. Etik ilkeleri, meslektaşlarla ilişkileri öğrenme,
7. Temel psikoterapi kuramlarını ve tekniklerini öğrenme,
8. Bütüncül yaklaşım, ekip çalışması ve topluma dayalı hizmetleri öğrenme, uygulama.
Klinik Psikolog
Klinik psikolog, bireylerin yaşamlarındaki duygusal, zihinsel ve davranışsal sorunları tanımlamak için seans düzenler, gözlem, görüşme ve testlerle mevcut ya da olası bozuklukları teşhis eder. Kişinin ihtiyaçlarına göre bir tedavi programı formüle eden kişidir.
Klinik Psikolog Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir?
Klinik psikolog olmak için üniversitelerin dört yıllık eğitim veren Psikoloji bölümünden lisans derecesiyle mezun olduktan sonra Klinik Psikoloji alanında yüksek lisans yapmak gerekir.
Klinik Psikoloji Çalışma Alanları
Klinik psikologlar, aşağıdaki çalışma alanlarında çalışabilir:
Klinik psikoloji: Hastaların psikolojik sorunlarını tanımlamaya, tedavi etmeye ve önlemeye odaklanan bir branş.
Ruh sağlığı merkezleri: Klinik psikologlar, hastaların davranış, düşünce ve hislerini anlamaya çalışır ve terapiler önerir.
Hastaneler: Klinik psikologlar, hastaların fiziksel hastalıklarının yanı sıra psikolojik sorunlarını da tedavi eder.
Okullar: Klinik psikologlar, öğrencilerin davranış, düşünce ve hisleri hakkında bilgi toplar ve onlara yardım etmeye çalışır.
Sosyal hizmet ve danışma merkezleri: Klinik psikologlar, hastaların davranış, düşünce ve hislerini anlamaya çalışır ve terapiler önerir.
Aile danışma merkezleri: Klinik psikologlar, ailelerin içindeki problemleri anlamaya ve çözmeye yardım eder.
İşletmeler: Klinik psikologlar, işletmelerin çalışanlarının davranış, düşünce ve hisleri hakkında bilgi toplar ve onlara yardım etmeye çalışır.